STARINSKI, BAKIN ODGOJ VRAĆA SE U MODU

 

Biti roditelj danas i nekada nije isto. Oni nekadašnji ne razumiju da se pampersice nakon jednog korištenja bacaju u smeće i da stara dobra 'čuška' baš i nije najbolje rješenje jer bi teta iz vrtića mogla na razgovor pozvati gospođu iz socijalnog! Baka bi im sad svašta rekla…

 

Što ako vam kažemo da se taj 'starinski' odgoj vraća u modu? Kako to obično i bude, mama i tata su uvijek u pravu. Znači li to da ćete im morati priznati da su bili u pravu i kada su vam prigovarali da krivo odgajate svoje dijete?

Cijela jedna generacija roditelja upravo je shvatila da su popuštanjem i lijepim riječima od svojih potomaka napravili razmažena derišta. Po tadašnjim sugestijama, tzv. permisivni roditelji su djeci prije svega nastojali biti prijatelji, a tek onda roditelji. Tako su djeca sama odlučivala kada im se spava, što bi za ručak, kada je pravo vrijeme za izlaske i, naravno, dokada se smije ostati vani. Sve to uzrokovalo je generaciju koja misli da sve mora biti po njihovom ili, drugim riječima, neposlušnu djecu koja misle da im roditelji uopće nisu potrebni.

Na sreću jednih i (ne)sreću drugih starinski odgoj vraća se u modu! Vrijeme će pokazati je li to još jedan od trendova koji se izmjenjuju sve češće ili trik psihologa koji moraju povećati prodaju svojih knjiga.

Da vas podsjetimo, po pravilima 'starinskog' odgoja vi ste odgovorni za svoje dijete, koje mora izrasti u odgovornog i pametnog čovjeka.

Da biste to postigli, morate biti spremni na izdavanje naredbi, povisivanje glasa, postavljanje jasnih pravila i na odrješito i glasno 'NE'.MALI ŠLAMPAVCI MOGU VOLJETI I POVRĆE

U Americi i Engleskoj pojavio se niz priručnika za roditelje koji ne znaju takav odgoj. Među mnoštvom simpatično napisanih savjeta pronaći ćete i razne trikove kako djecu natjerati da jedu zdravu hranu, da odlaze na vrijeme na spavanje te kako postaviti granice ponašanja koje dijete ne smije preći. Oni u rukavu imaju i trikove pomoću kojih svoje male šlampavce možete naučiti da suđe sa stola odnesu u sudoper, spuste dasku i, ne biste vjerovali, da za ručak uvijek traže povrće!

Permisivni roditelji, koji su djecu odgajali po 'novim' metodama, nažalost su se suočili s činjenicom da su cijelog sebe podredili djeci u želji da ih dobro odgoje, a zauzvrat su dobili razmaženu djecu. I tako sada imamo dvije generacije razmaženih i svojeglavih 'klinaca', pa kad ne znamo što bismo s njima, vratit ćemo se starinskom načinu odgaja i pokušati spasiti što se spasiti da.


A poznati psiholozi su u knjigama ponudili hrpu korisnih savjeta, no mi ipak predlažemo da za dobar savjet pitate mamu ili baku!

 

T-Portal 22.02.2005