Problemi nezaboravnih školskih dana

 

Školske brige posebno su iskustvo u životu svakog mladog čovjeka i baš bi zato đaci impresije i probleme trebali dijeliti, a s kim drugim nego sa svojim roditeljima

 

Od tog ćemo i krenuti, od postavke da bi se roditelji itekako trebali uključiti i zainteresirati za sve što mladi školarci prolaze. Prvi korak ka vašem što boljem upoznavanju srži problema, osim komunikacije, roditeljski su sastanci. Tako ćete biti ukorak sa svime što se događa, a učitelji će itekako cijeniti vašu požrtvovnost. Za takvih sastanaka bit ćete upoznati sa svime što se u školi događa i lakše ćete motivirati svog đaka na daljnji, što bolji rad.

Svi smo bili đaci i svi se jako dobro sjećamo treme pred ispite i usmena ispitivanja, stoga ne zaboravite na strah koji vaš klinac trenutno proživljava. Komunikacija je podjednako važna i u pitanju učenja. Svakom djetetu odgovaraju različiti predmeti, pa neke savladava lakše od drugih. Razgovorom i postavljanjem prioriteta olakšat ćete djetetovo učenje. Posvetite li se zajedno savladavanju težih predmeta, vaš će klinac nakupiti samopuzdanja i neke od sljedećih prepreka puno lakše prolaziti sam.

Završavanje osnovne škole i odabir srednjoškolskog obrazovanja odluka je koju većim dijelom morate prepustiti djetetu. Naginje li dijete nekom određenom području ili ima ideju što bi voljelo raditi i učiti, u tome ga morate poduprijeti. Ravnopravan razgovor ključno je rješenje ove itekako prijelomne situacije u njegovu životu.

 

Ako nemate dovoljno živaca pri podučavanju taj posao prepustite nekom drugom

Što s klincima koji odbijaju učenje? Nekoliko je razloga zbog kojih djeca školu i školske zadaće prihvaćaju s negativnim predznakom. Možda vaše dijete ima problema u prilagodbi s ostalim učenicima ili s nekim od profesora. Jedan od problema može biti i neki od predmeta koji teže savladava i razumijeva, ili pak za količinu uloženog rada ne dobiva nagradu. No ne zaboravite da problemi mogu biti i emocionalne prirode. Možda vaše dijete mori nešto nevezano za školu, obiteljske razmirice, razočaranje u nekom od izvanškolskih hobija ili slično. Dakle, na vama je da točno odredite uzrok i postepeno rješavate problem.

Upada li vaš školarac u probleme i zbog toga biva isključivan s nastave, tada se morate konkretnije uključiti u rad sa svojim djetetom, no i razjasniti što se točno događa. Ako je posrijedi neprikladno ponašanje, tada će razgovor s djetetom ili upućivanje psihologu biti od velike pomoći. Imajte na umu da strogim i konačnim mjerama neće učiniti ništa, naprotiv, dijete ćete gurnuti dalje od sebe. Takve su situacije delikatne i vaše odluke moraju biti primjerene.

Na kraju treba uzeti u obzir preopterećenje obavezama, što je čest slučaj. Izvanškolske aktivnosti, bavljenje sportom ili pohađanje škole jezika možda oduzima previše vremena vašem đaku. Prevelika očekivanja s vaše strane ili od strane profesora isto tako može utjecati na učinkovitost. Iz istog razloga te zbog problema s prijateljima ili unutar obitelji kod vašeg se djeteta može nakupiti stres, a to se može odraziti na prehrambene navike i depresivno ponašanje.

 

Ponekad je ipak najbolje pustiti klince da pokušaju sami napraviti ono što se od njih očekuje, pa im pomoći ako im ne ide od ruke

Kako prepoznati da nešto nije u redu? Kod prvih znakova neizvršavanja školskih zadaća i izostajanja s nastave trebate odmah reagirati. Promjene u ponašanju, naročito na emocionalnoj bazi, još su jedan od znakova upozorenja.

Manjak komunikacije vam isto tako može naznačiti da nešto nije u redu. Iako se mnogi tinejdžeri ne povjeravaju svojim roditeljima, povlačenje u svoj svijet i odbijanje bilo kakve komunikacije razlog je za brigu.

Obratite pažnju na ponašanje svog tinejdžera, a posumnjate li u bilo što, ravnopravnim ćete razgovorom napraviti prvi korak. Ako su problemi ipak veći, stručna pomoć psihologa ili razgovor s osobom od povjerenja (djetetovog) bit će neizbježna.


Ivna Bobanac
srijeda, 02.03.2005 (Tportal)