GDJE UČITI?

Za početak, spavaonica nije dobar izbor mjesta za učenje jer ćete biti blizu kreveta, telefona, TV-a i ostalih ometajućih stvari. Izaberite prostor koji je tih, pa ćete se moći koncentrirati. Pobrinite se da imate sve što trebate (jer ne želite gubiti vrijeme tražeći svoju sretnu olovku) i veliku radnu površinu gdje ćete moći raširiti sve svoje bilježnice, knjige i ostale materijale, pa ćete ih lakše pronaći. Vrlo je bitno da vam je udobno, jer ćete se inače stalno migoljiti i nećete se moći koncentrirati.

KADA UČITI?

Izaberite vrijeme najoptimalnije vašem tipu osobe, vrijeme kada se osjećate najbolje. Važno je da imate dosta energije i da ste odmorni, tako ćete moći održati koncentraciju. Istraživanja pokazuju da velik dio ljudi najbolje uči ujutro. Zato pokušajte odlaziti na spavanje ranije.

Prije negoli pravilno rasporedite učenje, trebate odrediti prioritete u svom životu. Biti dobar učenik ne znači ne biti u svako doba dostupan prijateljima i obitelji. Samo postavite granice - vrijeme učenja nije vrijeme za zabavu. Ako vas netko nazove za vrijeme učenja, nazovite vi njega kasnije pa mu se u potpunosti posvetite.

KOLIKO UČITI?

Izbjegavajte učenje na duže vrijeme, već se pokušajte bolje koncentrirati za vrijeme učenja. Nosite planer svugdje sa sobom tako da možete zapisati nove zadatke koje trebate obaviti.

Neka vam raspored bude što detaljniji – odlučite kada ćete učiti i koje predmete. Pri tome pazite jer neki predmeti zahtijevaju više sati učenja i pripreme, tako da morate odrediti prioritete. Ali, neka raspored bude donekle fleksibilan, jer nećete uvijek trebati isto vrijeme za svaki predmet.

Ako su vam potrebne pauze – OK, ali pazite da pauze ne budu duže od vremena za učenje (za vrijeme pauza možete koristiti sistem nagrađivanja). Pripazite na to da je ponekad bolje učiti u jednom mahu jer vam tako neće biti potrebno vrijeme prilagodbe na taj predmet i brže ćete se riješiti učenja.

TRIKOVI KOJI PALE

Ako ne pokušate održati svoj društveni život, postupno ćete se 'istrošiti'. Je li učenje stvarno najvažnija stvar u životu? Samo rad i ništa zabave učinit će od vas čovjeka koji petkom navečer ostaje doma sam sa svojim mačkama. To sigurno ne želite.

Dobar uspjeh u školi često manje ovisi o vašem teškom radu nego o tome kako postižete učiteljeva očekivanja. Raspitajte se kod starijih učenika što koji profesor očekuje, tako da se možete pripremiti točno na to.

1. Sjedite ispred tako da možete dobro čuti i vidjeti profesora. Nije potrebno da baš sjedite u prvoj klupi, ali je dosta da niste u zadnjem redu. Zapisujte što više možete, čak i stvari koje učenici pitaju profesora, osim ako su nebitne.

2. Profesor često naznači koje su teme bitne za vrijeme predavanja, zato pazite što govori. Npr. sve na ploči bi trebalo biti zapisano i kod vas.

3. Neka vas ne bude strah pitati 'glupa pitanja' poput onog što će biti u testu, jer bi vam profesor često mogao i reći. Ali ako vas ovo čini nervoznim, pitajte kolegu do vas da on pita profesora.

4. Ako ste unatoč svemu dobili lošu ocjenu, nemojte paničariti. Otiđite do profesora i pitajte ga da vam objasni što niste dobro napravili.Tako ćete ubuduće točno znati na što treba obraćati pažnju pa nećete praviti iste pogreške.

5. Čitajte inteligentno – ako pogledate, shvatit ćete da su udžbenici napravljeni da naglase točno ono čemu treba pridavati pozornost. Često imaju sažetke, natuknice i pitanja na kraju svakog poglavlja. Znati ovaj dio je puno korisnije nego znati napamet svaku riječ. A i puno lakše.

6. Grupiranje pri sastavljanju sažetka je vrlo korisno. Zato što kasnije nije problem pronaći željene činjenice na osnovi međusobnih odnosa. Tako će vam biti lakše to sve posložiti u glavi. I kasnije se toga prisjetiti.

7. Prepišite svoje bilješke – što više osjetila koristite za vrijeme učenja, informacija biva bolje zapamćena. Zbog toga je dobro prepisati sve svoje bilješke počevši 2 tjedna prije ispita. I dok prepisujete, izgovarajte to na glas. Ovako čitate bilješke, razmišljate o njima dok ih prepisujete, izgovarate i slušate te riječi. Na ovaj način informacije puno lakše pamtite.

8. Pokušajte učiti u grupi – ovakav način učenja nije za svakoga, ali mogu biti dobar način za motivaciju. Evo nekoliko savjeta:

- Nađite grupu od 3 do 5 učenika, po mogućnosti sa vašeg smjera i godine. I to onih pametnih ili pametnijih od vas. Jer ako je njihov nivo razumijevanja niži od vašeg, nećete ništa postići, jedino ćete se osjećati kao genij. Ali od toga baš nema neke koristi. Ako je njihov nivo razumijevanja puno viši od vašeg, također nema kotisti jer će vas to samo zbuniti i obeshrabriti. Napravite plan koji će biti uspješan. Npr. mogli biste svi raditi isto i onda uspoređivati bilješke ili biste pak mogli svakom članu grupe dodijeliti da zapisuje detaljne bilješke o pojedinom predavanju, tako će se svako moći usredotočiti na svoj dio posla.

- Izaberite učenike koji su predani radu poput vas i postavite neka pravila za ostajanje u grupi, naprimjer: dolazak na vrijeme, prethodna priprema i korištenje sastanka grupe za učenje, a ne kao vrijeme za socijalizaciju. Ako se ne budete držali pravila, shvatit ćete da ovakav tip učenja oduzima dosta vašeg dragocjenog vremena, ali vam ništa ne olakšava.

- Opustite se večer prije nekog testa ili ispitivanja – stalno promišljanje o ispitu i ponavljanje do kasno u noć prije ispita vam neće pomoći. Samo će povećati tjeskobu i oduzeti sate sna koji su vam potrebni da biste mogli normalno razmišljati uoči ispita. Počnite učiti najmanje tjedan dana prije ispita i otiđite spavati rano.