IZBJEGNITE  KATASTROFU U IMENIKU

 

Ako vam situacija u školskom imeniku na kraju polugodišta baš i nije bila najslavnija vrijeme je za okretanje nove stranice i ne ponavljanje istih grešaka, jer počinje novo polugodište. Jako dobro znate koliko vam je teško učiti neke predmete koje baš ne ljubite. Znate koji su vam predmeti slabe točke – najčešće su to matematika, kemija i fizika ili neki tehnički predmeti... Ipak, vrijedi se pomučiti. I sami ste svjesni da ćete zahvaljujući dobrim ocjenama nastaviti školovanje onako kako želite, odnosno upisati srednju školu koja vam se sviđa, a i roditelji će imati više razumijevanja za kasne izlaske ako stanje u imeniku bude zadivljujuće.
   

Lipanj će brzo


          Možda se vama čini da ćete vrlo lako savladati gradivo i kampanjskim radom ili da je kraj godine previše daleko kako biste već sada razmišljali o konačnom ishodu i razbijali glavu s onim što će biti u lipnju. Opet zaboravljate na paniku i stres prilikom zaključivanja ocjena, pogotovo ako se radi o gradivu koje vam nije najomiljenije. Upravo suprotno – najjednostavniji lijek je biti stalno u tijeku s gradivom težih predmeta. Stoga, organizirajte učenje problematičnih predmeta onako kako to rade odlikaši. To znači: na satu hvatajte bilješke koje ćete istog dana kod kuće prepisati u »sređenu« bilježnicu. Takav sistem rada omogućava da i kod kuće prođete gradivo s nastavnog sata, a ako dva puta budete gledali u zapisano, ocijene iz ovog predmeta sigurno će biti bolje.
   

Opasnost od izostanaka


          Klonite se neopravdanih izostanaka čak i ako mislite da ćete se spasti tako što ćete nestati sa sata za koji niste spremni i time izbjeći katastrofu u dnevniku. Prava je istina suprotna, jer tako si stvarate još veće probleme. Profesori su ipak ljudi od krvi i mesa – dakle, u određenoj mjeri sujetna bića. Njihovi predmeti vama možda nisu bitni, ali njima su najvažniji. Ukoliko je vaše izostajanje s njihovih satova primjetno, to mogu shvatiti i osobno – kao uvredu. Neka vas onda ne začudi kada vas uzmu na zub. Ukratko, više se isplati poneka jedinica nego da postanete vječita meta za jedinice kad god propustite sat. Zapravo, tada ćete se morati više pomučiti za dvojčicu nego odlikaši za znatno više ocjene.

Ingrid Šestan

10 zlatnih pravila
   
    Kako bi učenje bilo što uspješnije potrebno se pridržavati i nekih pravila:
    1. Utvrdite koje vam je doba dana najbolje za učenje, odnosno kada najbolje pamtite. U to vrijeme učite najteže i najvažnije gradivo.
    2. Svakog dana odredite prioritete što trebate učiti i strogo ih se držite.
    3. Kada uspješno završite planirani zadatak nagradite se izlaskom, druženjem ili čitanjem knjige.
    4. Kada učite izbjegavajte ometanja: obavijestite okolinu da učite, stavite natpis na vrata da vas ne ometaju, zaključajte se, isključite telefon.
    5. Ako učite u grupi delegirajte točno zadatke pa će i zajedničko učenje biti učinkovitije.
    6. Ne prelazite često s predmeta na predmet. Koncentrirajte se dovoljno dugo na jednom predmetu kako biste ga u potpunosti usvojili.
    7. Počnite učenje na vrijeme kako biste izbjegli otkriće da zadatak ne možete završiti na vrijeme.
    8. Uspostavite ravnotežu između učenja i zabave. Učenju dajte prioritet.
    9. Napravite si najbolje uvjete za učenje. Dovoljno prostora u kojem će vam sve biti na dohvat ruke.
    10. Postavite realne rokove za učenje kako se ne biste doveli u stresnu situaciju zbog kašnjenja.