Nahrani ga da bi bolje pamtio

 

Muči te koncentracija, nalaziš se u situaciji u kojoj ti je nužno potreban mentalni poticaj, dok nastojiš upiti barem malo gradiva potrebnog za ispit koji te čeka, a tvoj mozak kao da uopće ne surađuje. Ljudski je mozak vrlo složen, a da bismo mogli iskoristili sve njegove kapacitete potrebno je obratiti pažnju i na pravilnu ishranu koja dokazano može poboljšati pamćenje i povećati koncentraciju.

Postoji, naime, puno vrsta hrane, začina i dodataka prehrani koji ti mogu pomoći. Ako kombiniraš ovu hranu za mozak s redovitim vježbanjem i normalnom količinom sna, vrlo brzo će i tvoj mozak početi raditi punom parom...

Riba bogata uljima
Nije nikakva tajna da je riba jako zdrava, ali je i isto tako činjenica da je svi premalo jedemo. U ribama, i to ribi bogatoj uljima poput srdela, lososa, lokardi i tune nalazi se velika količina omega 3 esencijalnih masnih kiselina, koje povećavaju mogućnost učenja i pamćenja.

Soja
Sojino mlijeko ili drugi razni oblici ove, vegetarijancima omiljene vrste hrane, izvrstan su izvor proteina koji su zaslužni za verbalno i neverbalno pamćenje, kao i za bolju mentalnu prilagodljivost.

Povrće i gljive
Brokule su jako zdrave, a samo jedan komadić cvijeta brokule sadrži više vitamina C nego dvije jabuke. Brokula ima i jako antioksidativno djelovanje zbog kojega u konačnici naš mozak radi brže. Slično djelovanje ima i crvena paprika.

Gljive, a posebno šampinjoni sadrže bjelančevine neophodne za normalan rad našeg mozga i odličan su izvor nijacina koji održava 'svježinu' našeg mozga tijekom cijelog dana.
Dakle, prije ispita ne zaboravi naoružati mozak i napapati se brokula i gljiva...

Jaja
Budući da se čvrsti dio mozga (koji ne sadrži vodu) sastoji većinom od određenih vrsta masnoće, potrebno je opskrbljivati ga s tim tzv. 'dobrim masnoćama' (omega 3 esencijalnim masnim kiselinama), i to kroz hranu koju unosimo, jer ih naše tijelo ne može samo proizvesti.

Omega 3 esencijalne masne kiseline zaslužne su za stvaranje i zadržavanje pamćenja, a jaja su sjajan izvor tih masnoća.

Sjemenke i orašasti plodovi
Stručnjaci su suglasni u tome da su sjemenke i orašasti plodovi odlična hrana za mozak. Svaka sjemenka sadrži vrlo visok postotak hranjivih tvari i energije, a imaju i visoku koncentraciju esencijalnih uljnih kiselina čiju smo ulogu već objasnili.

 

Orašasti plodovi, orasi i bademi, također su odlična su hrana za mozak. Sadrže omega-3 masne kiseline, koje se troše prilikom procesa razmišljanja, pa ih je neophodno nadoknaditi. Pa zato umjesto vrećice čipsa, dok učiš ili 'odmaraš mozak' gledajući televiziju, radije grickaj bademe.

 

Začinsko bilje i čajevi
Crni i zeleni čaj djeluju tako da sprečavaju raspad kemikalije u mozgu koja je zadužena za pamćenje, a koja nedostaje oboljelima od Alzheimerove bolesti (bolesti koja rezultira gubitkom mentalnih funkcija i pamćenja).

Poput kadulje, i ružmarin stimulira pamćenje, povećava mentalnu bistrinu, ali i uklanja mentalnu slabost. Istraživanja su dokazala da ružmarin kod ispitanika povećava dugotrajnu pamćenje za oko 15 posto. Stoga nije naodmet u hranu ubaciti koju grančicu ovih mirisnih biljčica.
Sličan učinak ima i ginkgo biloba, biljka koja se u istočnjačkim kulturama koristi već tisućama godina i poznata je po svom djelovanju na ljudsko pamćenje.

Voda
Budući da se mozak sastoji od 70 posto vode, ova tekućina je dakle neophodna za bolje pamćenje. Voda zapravo pojačava funkcioniranje mozga kao cjeline, a kad je dehidriran počinje raditi pri 'smanjenoj brzini'.

To je posebno uočljivo kod funkcije pamćenja kad dehidrirani mozak ispušta hormon kortizol koji pogađa kapacitet mozga i ometa ga pri pohranjivanju informacija. Pa za bistrije misli, kao što vidiš, važno je uvijek uz sebe imati čašicu ili bočicu vode!

B vitamini
B kompleks vitamina ima blagotvoran učinak na tvoje pamćenje, pogotovo u stresnim situacijama. Kad se nalaziš u stanju fizičkog stresa, tvome tijelu zapravo nedostaje vitamina B. Taj manjak sprečava kemikaliju zaslužnu za pamćenje da funkcionira normalno, zbog čega ti se vjerojatno čini da ništa od toga što pročitaš ne 'ulazi u glavu'.
B vitamini također prenose kisik do mozga, što pojačava pamćenje i izoštrava osjete.

B1, B2, beta-karoten i cink nužni su za dobro pamćenje
B1 koji je važan za dobru koncentracijunalazi se u pšeničnim klicama, grašku, grahu, orasima, kikirikiju, mesu.
B2 odgovoran je za brze mentalne reakcije i ima ga u bademima, žitaricama, mlijeku, jajima, jetri.
Beta-karoten ključan je za izoštreno pamćenje i nalazi se u zelenom lisnatom povrću (npr. špinat), mrkvi, soku od naranče.
Cink nalazimo u morskim plodovima, južnom voću, cjelovitim žitaricama, a njegov nedostatak ima veze s depresijom, oslabljenim pamćenjem i senilnošću.

Što izbjegavati?
Kad želiš misliti jasnije, izbjegavaj zasićene životinjske masti: mast, maslac, masno meso (npr. slanina), masne sireve i mlijeko te naravno alkohol. Takva hrana smanjuje dotok krvi u mozak, čime šteti moždanim funkcijama učenja i pamćenja.