HUSOŠ
Home
Elektronički sklopovi
Maturanti
Električne sheme
Photo Gallery
Vijesti i kontakt
Korisni savjeti
Poveznice
Ostali sadržaji
HUSOŠ

 

CARNet HUSOŠ

Zahtjev za dodjelu elektroničkog indentiteta u sustavu HUSOŠ (predati administratorici Snježani Radović ili prof. Marijanu Bačiću (download)

.Uputstvo za kreiranje modemske veze

Elektronička pošta

Bežični pristup

 

Čemu služi korisničko ime i zaporka u sustavu CARNet HUSOŠ ?

S obzirom da su odnedavna sve osnovne i srednje škole također članice CARNet-a svakom učeniku i djelatniku u sustavima osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja dodjeljuje se elektronički identitet u sustavu HUSOŠ – Hosting Usluga Srednjih i Osnovnih Škola.

Vlasniku elektroničkog identiteta omogućuje se korištenje dostupnih usluga i servisa sustavu CARNet-a. Svaka škola (članica CARNet-a) ima svog administratora imenika, koji ima ovlasti kreirati nove elektroničke identitete (korisničke račune) za učenike i zaposlenike svojoj školi. U našoj školi taj posao obavlja gospođa Radović Snježana.

Od nedavno počeli smo s kreiranjem korisničkih računa učenika i zaposlenika na temelju prikupljenih podataka o učenicima pojedinih razrednih odjeljenja. Korisnički računi za učenike vrijede do završetka srednjoškolskog obrazovanja ( npr. za sadašnje prve razrede do 31.08.2010. ), a zaposlenike nije postavljeno ograničenje trajanja korisničkog računa.

Za sada se uporabom elektroničkog identiteta u sustavu HUSOŠ mogu koristiti sljedeće CARNet usluge i servisi:

1. MODEMSKI PRISTUP INTERNETU

Svaki korisnik iz sustava HUSOŠ može koristiti svoje korisničko ime i zaporku za modemsko spajanje na Internet od kuće po najpovoljnijoj cijeni. Isto su pravo učenici i zaposlenici mogli ostvariti i do sada, ali su morali ispunjavati i ovjeravati CARNet obrazac KR1 i slati ga u CARNet. Sada to više nije potrebno jer u školi ( članici CARNet-a ) postoji administrator imenika.

Cijene modemskog pristupa Internet-u

• od 7:00 do 19:00 sati: 3,66 kn po satu

• od 19:00 do 7:00 sati: 1,83 kn po satu

• (nedjeljom i praznikom vrijedi jeftinija tarifa tijekom cijelog dana; u cijenu je uključen PDV)

Navedeni način spajanja nema nikakve veze sa ADSL ili nekim drugim načinomspajanja na Internet.

Drugi način spajanja na Internet preko CARNet-a bežičanom konekcijom je Mobile CARNet.

Mobile CARNet

U skladu s trendovima i sve većom potrebom za mobilnošću korisnika te značajnom iskorištenošću CARNetovih modemskih ulaza, CARNet je u suradnji s VIPnetom omogućio korisnicima novu metodu pojedinačnog pristupa CARNet mreži - mobilan pristup mrežnim resursima čak i na mjestima gdje inače ne postoji standardan priključak na Internet.

Usluga Mobile CARNet temelji su na bežičnom pristupu korištenjem VMC kartice koja se može kupiti u VIP ovlaštenim centrima. Više informacija o zajedničkoj akciji možete naći na web adresama http://mobile.carnet.hr/ i http://vmc.vipnet.hr/.

Kako postati korisnik Mobile CARNet usluge?

Usluga Mobile CARNet pruža se isključivo CARNetovim korisnicima, pojedincima koji posjeduju AAI@EduHr elektronički identitet na temelju kojeg se obavlja proces autentikacije i autorizacije korisnika za uporabu usluge. Mobile CARNet uslugu moguće je aktivirati u Vip centrima, kod ovlaštenih Vip partnera ili preko Vipnetovih prodajnih predstavnika.

2. ELEKTRONIČKA POŠTA ( i.PERNICA )

Svaki korisnik u sustavu HUSOŠ dobiva adresu elektroničke pošte ( e-mail ) u obliku: identifikator korisnika u ustanovi@skole.hr npr. marko.markovic@skole.hr

Da bi se osigurao jednostavan pristup elektroničkoj pošti sa bilo kojeg računala koje ima pristup Internet-u može se koristiti web mail tzv i.PERNICA na web adresi: webmail.skole.hr

Napomena. Puna adresa je http://webmail.skole.hr, ali je dovoljno pisati webmail.skole.hr. Potrebno je uočiti da se ne piše www.

i.PERNICA ima više funkcionalnosti, ali je osnovna elektronička pošta.

Pristup ovoj elektroničkoj pošti može se konfigurirati i u MS Outlook-u ili MS Outlook Express-u.

3. Pristup LMS online tečajevima

CARNet svim svojim korisnicima nudi pristup LMS- u ( Learning Management System ) – web sučelju u kojem je kreiran cijeli niz online tečajeva, npr. ECDL online tečajevi. Potrebno je napomenti da je za pristup LMS-u potrebna brza konekcija na internet ( iz škole, ADSL od kuće ). Modemske su konekcije na nternet za uporabu LMS-a uglavnom prespore. Za sve zainteresirane savjetujem uporabu LMS-a sa računala u Školi.

Web adresa CARNet LMS-a je: lms.carnet.hr ili  https://lms1.carnet.hr

4. Autorizirani pristup novoj web stranici Škole ( CMS )

U tijeku je razvoj nove web stranice naše Škole na kojoj će biti moguć autorizirani pristup pojedinim dijelovima sadržaja uporabom HUSOŠ korisničkog računa ( CMS – Content Management System ). U tom će sustavu pojedini profesori moći pristupati svojim web stranicama i uređivati ih ili će učenici nekog razreda moći pristupiti i uređivati stranice svog razreda.

Neautorizirani korisnici moći će samo pregledavati stranice za koje nije neophodna prijava, a neke stranice im uopće neće biti dostupne.

5. Ostali servisi i usluge

CARNET je do sada razvio brojne servise i usluge ( više o njima možete pronaći na stranicama CARNet-a www.carnet.hr .Za svaku uslugu koja zahtijeva autentikaciju može se koristiti HUSOŠ elektronički identitet.

6. Portal za škole

CARNET razvija portal za škole na adresi www.skole.hr na kojem bi se trebale u budućnosti naći zanimljive informacije za sve vezane uz sustav obrazovanja. Ako će negdje biti potrebna prijava koristit će se HUSOŠ korisnički račun.


 

 

Home | Elektronički sklopovi | Maturanti | Električne sheme | Photo Gallery | Vijesti i kontakt | Korisni savjeti | Poveznice | Ostali sadržaji | HUSOŠ

Zadnja promjena 24-ruj-2007